12020Apr
ŽIVOT U NOVIM OKOLNOSTIMA : COVID 19

ŽIVOT U NOVIM OKOLNOSTIMA : COVID 19

ŽIVOT U NOVIM OKOLNOSTIMA : COVID 19

Svi se prilagođavamo novonastaloj situaciji i zato smo u ovom periodu najviše u komunikaciji bez direktnog kontakta. Ohrabrujuće je što naučnici svakodnevno publikuju nova saznanja koja značajno umanjuju brojne dileme koje su postojale na početku epidemije. Vaša pitanja pokazuju da ste odgovorne, ali i zabrinute jer se suočavamo sa brojnim ograničenjima u organizovanju svakodnevnog života.

Pokušali smo da odgovorimo na vaša najučestalija pitanja.

PLANIRANJE TRUDNOĆE

Ukoliko ste u grupaciji žena koje su planirale trudnoću, preporuka je da u periodu koji sledi, odložite začeće za 2-3 meseca. Trenutno je jako malo naučno proverenih činjenica o uticaju virusa Covid 19 na trudnoću. Armija naučnika intenzivno se bavi ovom temom i mi lekari ćemo vrlo brzo biti naoružani pouzdanim informacijama koje će doprineti odlučnosti u savetovanju naših pacijentkinja. Do tada, primena kontracepcije je vrlo mudra odluka. Ako ste ovih dana zatrudneli, ipak, nemojte previše brinuti. Primenom svih mera zaštite, uz redovne kontrole, velika je verovatnoća da će sve biti potpuno u redu.

TRUDNICE NE TREBA DVOSTRUKO DA BRINU

Pitanja su brojna (prenos virusa na plod, način porođaja, dojenje u slučaju bolesti: da ili ne…) dok je podataka iz studija na dovoljnom broju slučajeva za izvođenje zaključaka, veoma malo. Trudnice trenutno ne umiruje informacija da su istraživanja o specifičnostima infekcije COVID 19 u trudnoći i dojenju u toku. Iako će biti podložne promenama, saznanja iz kojih su proizišle smernice za trudnice koje su za sada važeće:

  • trudnice treba da primenjuju sve mere zašite
  • nije dokazano postojanje povišenog rizika za infekciju COVID 19 u trudnoći
  • prenos virusa sa zaražene majke na plod nije registrovan do sada sa sigurnošću
  • trudnicama dati prednost za testiranje kod sumnje na postojanje infekcije
  • postoji povišen rizik za prevremeni porođaj kod obolelih trudnica
  • nema razloga da se zbog infekcije ovim virusom
  • trudnoća završi carskim rezom
  • nema dokaza za prenos virusa majčinim mlekom
  • odluka o dojenju majke koja je obolela se donosi timski i individualno u zavisnosti od kliničke slike ili forme bolesti (blaga, umerena ili kritična)
  • koliko doji, majka primenjuje sve mere zaštite, posebno respiratornu higijenu.

VAGINALNE SMETNJE

Peckanje, iritacija i svrab su znaci postojanja infekcije gljivicama ili bakterijama. Logično je što su ovi “mali-veliki” ginekološki problemi sada najučestaliji, jer im stanje stresa, povećanog unosa šećera i smanjena fizička aktivnost pogoduju. Poremećaj flore i vaginalne pH vrednosti posle upotrebe antibiotika čest je razlog vaginalnih tegoba. Probiotici na bazi „dobrih bakterija“ ili vaginalete na bazi mlečne kiseline su korisno terapijsko rešenje. Vaginalne tablete na biljnoj bazi kod pojave blagih tegoba mogu značajno umanjiti smetnje, ali nisu dovoljne ukoliko su tegobe izraženije i tada je potrebna terapija antibioticima i/ili antimikoticima.

UČESTALIJE SU PROMENE MENSTRUALNOG CIKLUSA

Izostanak menstruacije ili produženo krvarenje bili su najčešći razlozi za vaše pozive tokom prvih nedelja epidemije. Izmenjena menstruacija je čest poremećaj i kod većine žena izaziva veliku uznemirenost. Produženo stanje intenzivnog stresa, uz smanjenu fizičku aktivnost, promene navika u ishrani (posebno povećan unos šećera) i poremećaj sna, imaju nepovoljan uticaj na naš endokrini sistem. Prolazni poremećaj funkcije jajnika se najčešće odražava na izmenjen menstrualni ciklus, bilo da je reč o izostajanju krvarenja ili pojavi krvarenja van očekivanog termina. Vaša zabrinutost najčešće nije opravdana, jer se ciklus vrlo često spontano reguliše. „Preskočena” menstruacija budi sumnju na neplaniranu trudnoću i zato je važno da se dijagnostika uradi u što kraćem vremenskom periodu. Vanredno krvarenje je potrebno pratiti i proceniti kada je neophodna pomoć hormonske terapije. Korisno je zabeležiti pojavu, obilnost i dužinu trajanja neregularnog krvarenja, kako bi se napravio najadekvatniji terapijski plan.

POMERANJE TERMINA OPERACIJA MALIGNIH TUMORA

Sigurno je da su svi ljudi koje je epidemija zatekla u periodu pripreme za operaciju zloćudnih tumora, dodatno uznemireni. U najvećem broju slučajeva, bolest neće napredovati brzo i strah da širenje malignih ćelija nastupa brzo, nije opravdan. Iskoristite ovaj period čekanja da razmotrite da li možete uneti promene u dosadašnje životne obrasce ( korigovanje ishrane i unosa tečnosti, prestanak pušenja, vežbe disanja i relaksacije, fizička aktivnost i sl.) Budite u kontaktu sa ustanovama u kojima je planirano vaše lečenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.