“GINKO LIFE” PROGRAM PRIPREME ZA TRUDNOĆU
20171122210101

Mlade žene često kažu da ne planiraju trudnoću, ali ” ako se desi…” Da začeće za 9 meseci donese radost roditeljstva, od velikog značaja je zdrava osnova: uravnotežena ishrana, unos preparata folne kiseline, uredan nalaz PAPA testa, negativni bakteriološki brisevi grlića materice i spermokultura bez bakterija. Žene ponekad imaju potisnute strahove vezane za tok i ishod trudnoće. Priprema takođe koristi da se o ovim osećanjima razgovara.

PLANIRANJE I IZBOR KONTRACEPCIJE
20180208125316

Od velikog značaja za dobar izbor kontracepcije je razgovor sa pacijentkinjom, on obuhvata pitanja vezana za: redovnost i obilnost menstruacije, period planiranja prve ili sledeće trudnoće, seksualne navike ali i postojanje bolesti jetre, poremećaja zgrušavanja krvi i alergija. Pored kondoma, hormonskih pilula, spirale, postoje i manje primenjivane, ali efikasne metode kao što je ženski kondom i cervikalne kape.

APLIKACIJA SPIRALE
20180208125443

Primena spirale kao pouzdanog kontraceptivnog sredstva najčešće se vrši u toku menstrualnog krvarenja jer je tada grlić materice otvoren. Postoji više vrsta spirala u odnosu na veličinu i vrstu materijala od koga je napravljena. Spirala sa progesteronom koji se postepeno oslobađa je posebna vrsta spirale koja pored kontraceptivnog dejstva, utiče i na smanjenje obilnosti menstruacije. Njena učinkovitost je 5 godina.

UKLANJANJE SPIRALE
20180208125610

Uklanjanje spirale se vrši nakon isteka preporučenog perioda od strane proizvođača. Za hormonom medicirane spirale to je 5 godina, dok je za većinu drugih spirala rok 3 godine. U veoma retkim slučajevima spirala se uklanja zbog lošeg podnošenja (bolovi, krvarenje, glavobolja).