Ginekološki pregled male karlice
20140109154812

Pregled spoljašnjih i unutrašnjih genitalnih organa uz uzimanje citološkog brisa grlića (Papanikolau test) upotpunjen je bakteriološkom i mikološkom obradom grlića i vagine, ako je potrebno.
Pregled je adaptiran životnom dobu žene, te su i tehnike pregleda i instrumenti individualno odabrani.

Ultrazvuk male karlice
20140108154901

Pregled omogućava u prvom redu procenu morfološkog stanja i izgleda materice, grlića, jajnika i tkiva male karlice. Takođe se primenom “elestrografije” i “color dopller” tehnika procenjuje vaskularizacija, protok krvi i promene koje ukazuju na postojanje patoloških procesa. Pregled se vrši sondom (obložena gelom i zaštitom) koja se primenjuje vaginalno ili u specifičnim stanjima abdominalno (spolja i iznad regije male karlice). Pregled nije bolan kod zdravih žena.

CITOLOGIJA GRLIĆA MATERICE – Papanikolau test
20180208133249

Pregled građe ćelija grlića materice značajan je način za rano otkrivanje promena na grliću. Citologija grlića materice – Papanikolau ili PAPA test vrši se u prvoj polovini ciklusa, najbolje od X- XV dana. Da bi uzorak ćelija sa površine grlića koji se uzima špatulom i četkicom iz kanala grlića bio kvalitetan, naglašavamo da vaginalno ispiranje, primena vaginaleta i polni odnos nisu preporučljivi 5 dana pre uzimanja brisa, jer mogu uticati na kvalitet uzorka.

KOLPOSKOPIJA-pregled grlića pod uvećanjem
20180208133451

Pregledom površine grlića materice sa različitim uveličanjima i uz primenu rastvora sirćetne kiseline i joda, dobijamo značajne podatke. Postoje forme premalignih promena koje se mogu otkriti kolposkopijom, iako je Papanikolau test uredan. Biopsije grlića materice u našoj ordinaciji se rade ciljano pod kontrolom kolposkopa, kako bi se postigla najveća tačnost. Kolposkopska kontrola ivica rezova tokom operacije premalignih promena na grliću je tehnika (operativna kolposkopija) koju primenjujemo i koja nam omogućava visok kvalitet operacija grlića materice.

Elastografija grlića materice
20140107161132

Vrsta specifičnog ultrazvučnog pregleda kojim se meri otpor tkiva na pritisak ultrazvučne sonde, čime se može ustanoviti izmenjen kvalitet tkiva i postaviti sumnja ukoliko se radi o malignom tumoru. Elastografija je od značaja iskusnom kliničaru posebno kod malih tumora u dubini tkiva grlića, koji se ne mogu videti spolja standardnim pregledom. Pored pregleda grlića, elastografija se radi i kod pregleda dojke i štitne žlezde.

DOPLER EHOSONOGRAFIJA GRLIĆA MATERICE, ENDOMETRIJUMA I JAJNIKA
20180208133854

Specifičnost primene pregleda doplerom u sklopu ultrazvučnog pregleda omogućava merenje brzine protoka kroz krvne sudove i postojanje otpora. Bogata vaskularizacija tumora i ubrzan protok ukazuju na brzi i progresivan tumorski rast i mogući malignitet. Ovaj pregled je posebno značajan kod pregleda jajnika u diferenciranju zloćudnih ili graničnih tzv. „border line“ tumora jajnika.