Korekcija labia
20170713214315

Urođena, najčešće asimetrična uvećanja delova usnica ili cele stidne usne (labia) predstavljaju zabrinjavajuću činjenicu za mnoge veoma mlade devojke, mada se radi samo o „višku“ kože. Ova asimetrija našeg tela mnogo je češča, nego što bi to mogle i da pretpostavimo. Ukoliko žena ima smetnje zbog ovih promena u održavanjanju higijene, tokom odnosa ili zbog nemogućnosti nošenja željenog donjeg rublja, može su uraditi efikasna hirurška korekcija. Važno je da se vodi računa o činjenici da usnice imaju svoju anatomsku ulogu u zaštiti unutrašnjih genitalnih organa i da se izbegnu ekstremna rešenja.

Himenoplastika / Incizija
20171122202848

Iako se pojam „neperforiranog himena“ kao problem vezuje za devojke koje u kasnim godinama pokušaju prvi polni odnos (koji je otežan ili nemoguć zbog čvrstog devičnjaka) nije uvek tako. Zadebljalo, neelastično himenalno tkivo može se javiti bez obzira na životnu dob i najčešče je jedino rešenje hirurška incizija ili resekcija koja se radi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Korekcija različitih rascepa grlića materice
20171122203008

Trauma grlića ili oštećenje cervikalnog prstena najčeći je faktor za slabost grlića tokom trudnoće (cervikalna insuficijencija). Trauma može nastati zbog operacija premalignih promena (LEETZ, konizacija), mehaničke dilatacije grlića i zbog rascepa tokom porođaja. Ukoliko dođe do masivnijeg rascepa grlića koji nije srastao u posleporođajnom periodu, može nastati ovaj poremećaj i ponekad je neophodna hirurška korekcija. Zašto? Rascep remeti urednu anatomiju, te pored retkih komplikacija u vidu slabosti prstena grlića, nastaju učestaliji upalni procesi grlića, bol ili krvarenje pri polnom odnosu. Moje profesionalno opredeljenje prema ovakvim traumama jeste da se svakoj ženi omogući što uredniji status grlića nakon porođaja. U retkim slučajevima i kod žena koje su se porodile Carskim rezom, može nastati trauma grlića materice (kod kasnih odluka za operativno završavanje porođaja).

Korekcija ožiljka u vagini
20171122203142

Kada vaginalni ožiljak nakon uklanjanja materice (histerektomija) ili nakon šivenja rascepa tokom porođaja izaziva tegobe (bol ili krvarenje) potrebno je praćenje i procena za korekciju istog. Postoje različite tehnike za ovo i treba ih prilagoditi izgledu i građi ožiljka, ali i godinama žene.

Korekcija ožiljka nakon epizotomije i abdominalnog ožiljka
20171122203323

Zarastanje hirurških rana najčešće nije komplikovano patološkim ožiljavanjem. Ukoliko se dese spontani rascepi ili rupture tokom porođaja, ožiljno tkivo može imati atipičnu formu zarastanja (keloidi) koja utiče na smanjenu elastičnost tkiva i estetsku izmenjenost. Hirurška korekcija je efikasna pomoć i može se uraditi u lokalnoj infiltracionoj anesteziji.

Korektivne rekonstruktivne intervencije u vagini
20171122203442

Kod nekih žena se već nakon 40 godina i vaginalnih porođaja dešavaju spadovi zidova vagine (prednjeg zida – cistocela, zadnjeg zida – rektocela). Moguće prateće tegobe: otežano pražnjenje bešike ili creva, nelagodnost ili bol pri odnosu ili jednostavno estetska smetnja koja utiče negativno na ženu. Operativnim putem vagina se može korigovati, čime se smanjuju navedene tegobe koje prate ovo stanje „prevremenog starenja vagine“. Važno je da postoji prava indikacija za intervenciju koja se potvrđuje posle pregleda i perioda primene lokalne terapije.

Punkcije / Operacije ciste bartolinijeve žlezde
20171122203622

Batrolinijeve žlezde se nalaze bočno i obostrano na ulazu u vaginu i imaju ulogu vlaženja. Ukoliko nastane upalni proces žlezda može da se uveća i do 6cm. Ako je ispunjena sluzi i nema infekcije, nema ni bolnosti. U suprotnom, ako se razvije apsces, bol je intenzivan i žena ne može da sedi i hoda. Postoje različiti načini uklanjanja ovih promena. Uklanjanje cele žlezde trebalo bi da bude krajnja opcija, kako bi se očuvala funkcija. Ne postoji objašnjenje zašto su neke žene sklone ponavljanim upalama Bartolinijevih žlezda.