282018Aug
Da li ste zbunjeni nalazom PAPA testa?

Da li ste zbunjeni nalazom PAPA testa?

Kada je PAPA uredan (II grupa ili NILM – skraćenica koja znači da su ćelije zdrave, nepromenjene, a nalaz je najverovatnije negativan na malignu ili premalignu promenu) sve je jasno i nema većih nedoumica.

Kada PAPA test nije uredan (odnosno kada je pozitivan) moguće su brojne kombinacije oznaka novije i važeće Bethesda klasifikacije: ASC- US, ASC-H, L-SIL, H-SIL, AGC, AIS ili Papanikolau klasifikacije od IIIa, IIIb, IV ili V.

Činjenica je da žena ne treba da prolazi skraćeni kurs citologije i upoznaje se sa značenjem svih termina, a istovremeno treba da razume nalaz i da sebi razjasni u kojoj je grupi prema stepenu rizika za razvoj premaligne ili maligne bolesti i koji su sledeći koraci koji je očekuju.

Oslonjena na svoje dugo iskustvo u oblasti ginekološke onkologije, ali i u organizaciju skrining progama, sigurna sam da je jako važno da žene razumeju tri ključne činjenice koje su važne, a mogu biti izvor nesporazuma i pogrešnih očekivanja.

1. Citologija grlića materice ili PAPA test ne isključuje u 100% slučajeva postojanje maligne ili premaligne promene, zato kažemo da je nalaz najverovatnije negativan. Prema različitim studijama statistika evropskih zemalja tvrdi da je nalaz citologije grlića tačan okvirno u 60- 75 % slučajeva, tada govorimo o tzv.“lažno negativnom“ PAPA nalazu. Zato je važno da znate da ginekolog pored PAPA testa razmatra i druge parametre: izgled grlića, kolposkopiju, bakteriološke i virusološke briseve grlića,
ultrasonografiju i simptome koje imate: kontaktno krvarenje, učestale infekcije, bol tokom odnosa i sl.
2. Nasuprot „lažno negativnom“ , moguć je i „lažno pozitivan“ PAPA nalaz. Ovakve nalaze izazivaju infekcije grlića materice i u velikom procentu nakon izlečenja infekcije kontrolni PAPA test koji se radi posle 6 nedelja, bude uredan.
3. Grlić se sastoji iz spoljašnjeg, oku dostupnog dela (ektocerviks) i kanala grlića (endocerviks) koji je celom dužinom nedostupan oku, osim samog ulaza u kanal. Tkivo grlića takođe grade dve vrste ćelija (pločaste i žlezdane) i promene na njima se u PAPA nalazu označavaju drugačije i ponašaju se klinički drugačije.

Kakve vrste promena otkriva pozitivan PAPA test i kako ih označavamo?

Pojedine skraćenice govore da li se radi o pločastim ili žlezdanim ćelijama grlića materice i koji je stepen promene dijagnostikovan.
ASC – US (engl. Atypical squamous cells of undetermined significance) znači da je nalaz na granici između normalnog i sumnje na L-SIL (CIN I).
ASC – H (engl. Atypical squamous cells – cannot exclude HSIL) znači da postoji sumnja na postojanje H – SIL (CIN II, CIN III), ali nema dovoljno izmenjenih pločastih ćelija da se sigurno postavi dijagnoza H – SIL.
L – SIL (engl. Low grade squamous intraepithelial lesion) – promena niskog rizika za razvoj raka pločastih ćelija grlića materice.
H – SIL (engl. High grade squamous intraepithelial lesion) – promena visokog rizika za razvoj raka pločastih ćelija grlića materice
AGC (engl. Atypical Glandular Cells) – žlezdane ćelije su promenjene, potrebna je patohistološka potvrda dijagnoze
AIS (engl. Adenocarcinoma in situ) – žlezdane ćelije su maligno promenjene, ali još nije došlo do proboja granice prema “pravom” karcinomu žlezdanih ćelija, potrebno je patohistološki potvrditi dijagnozu i potom uraditi odgovarajući operativni tretman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.