VULVOSKOPIJA – pregled vulve pod uvećanjem
20171122200544

Promene na velikim ili malim usnama su česte i obuhvataju čitav niz različitih formi bolesti koje ne treba zanemariti. Na koži mogu da nastaju atrofične promene praćene svrabom, promenjena pigmentacija, usahlost tkiva, izrasline i infekcija virusima, bakterijama ili gljivicama i maligni tumori. Pregled pod uvećanjem prvi je korak do dijagnoze koja se uglavnom postavlja uzorkovanjem tkiva – biopsijom.

VAGINOSKOPIJA – pregled vagine pod uvećanjem
20171122200655

Iako su u vagini najčešće promene upalne prirode, moguće je i postojanje urođenih anomalija (dupla ili pregrađena vagina, cista vagine). Vaginoskopijom se isključuju ili potvrđuju premaligne ili maligne promene u vagini koje se moraju patohistološki potvrditi biopsijom.

Biopsije grlića, vulve, vagine
20171122200956

Biopsije se vrše u lokalnoj infiltracionoj anesteziji sa ciljem postavljanja patohistološke dijagnoze. Uvek savetujemo lokalnu antibiotsku terapiju nekoliko dana pre planirane biopsije. Ukoliko je uzorak tkiva veći ili iz drugih razloga nastaje krvarenje, potrebno je postaviti šav za zaustavljanje krvarenja (hemostatski šav). Posle postavljanja patohiostološke dijagnoze planira se dalji tok lečenja ako je potrebno.

Frakcionirana abrazija endocerviksa i endometrijuma
20171122201134

Postoje stanja koja zahtevaju kiretažu (abrazija) endometrijuma: krvarenje u menopauzi, ponavljano neregularno krvarenje između dve menstruacije, krvarenja nakon odnosa ili obilno mentrualno krvarenje koje ne reaguje na hormonsku terapiju. Značajno je da se pri ovoj intervenciji odvojeno kiretira i cervikalni kanal, zato se intervencija naziva frakcionirana. Patolog pregledom povrđuje mogući razlog ovakvog krvarenja: hormonski poremećaj, postojanje polipa/hiperplazije ili karcinoma endometrijuma.

Polipektomije
20171122201233

Ponekad polip (vretenasta tvorevina, izraslina) nastaje u šupljini materice i dostiže vremenom takvu dužinu da izviruje iz grlića materice, za razliku od manjih polipa koji su nastali u cervikalnom kanalu. Polipi pored obilnog ili neregularnog krvarenja mogu da izazivaju bol centralno u maloj karlici koji je često u vidu grča (kontrakcija). Retko, ali je moguće, da u tkivu polipa nastane karcinom endometrijuma. Mnoge žene tokom života imaju polip i njegovo ukanjanje je rutinska procedura koja se vrlo retko komplikuje.